De ce cocktailul Bloody Mary are un gust mai bun in avion |
||
Bloody Mary, cocktailul ce contine votca, suc de rosii si diverse condimente, are un gust mai bun atunci cand este consumat in aer, nu la sol, a explicat Barry Smith, fondatorul Centrului pentru studierea simturilor din cadrul University of London, informeaza dailymail.co.uk, transmite Mediafax. Sosul Worchestershire, unul dintre ingredientele folosite in prepararea bauturii, stimuleaza terminatiile nervilor nazali, ascutind astfel mirosul, un simt strans asociat cu gustul. Barry Smith considera ca auzul este implicat, intrucat zgomotul continuu facut de motoarele avioanelor poate sa afecteze capacitatea pasagerilor de a savura anumite arome. Sucul de tomate este una dintre putinele bauturi al caror gust poate fi savurat in avioane. "Misterul consta in faptul ca oamenii beau suc de rosii si Bloody Mary la bordul avioanelor si mult mai putin in alte ocazii", a declarat autorul acestei teorii publicate in revista Flavour. "Insotitorii de bord sunt constienti de acest lucru si spun ca sunt nevoiti sa ascunda sucul de rosii, deoarece pasagerii vor sa bea cantitati uriase. Eu cred ca tomatele contin cantitati mari de umami - o substanta cu rol de amplificator de aroma". Umami, despre care s-a spus ca ar fi "al cincilea gust" (celelalte patru fiind "dulce", "amar", "acru" si "sarat"), este acea aroma carnoasa si apetisanta specifica pentru ciuperci, parmezan, ansoa, dar si pentru aditivul numit "glutamat monosodic" (MSG) Tomatele sunt si ele bogate in umami, iar cotorul lor, care de obicei este aruncat cand se prepara salate, dar este utilizat atunci cand se prepara sucul de rosii, ar fi deosebit de bogat in umami. Alte studii au aratat ca oamenilor le este dificil sa perceapa gustul dulce si cel sarat atunci cand se afla intr-un mediu in care exista un zgomot de fundal puternic. Acelasi profesor considera ca sampania, datorita proprietatilor sale chimice, este cea mai gustoasa dintre bauturile alcoolice servite in aer, la altitudini mari. 29 aprilie 2014 09:29 |