Consiliul Europei critica presiunile asupra presei si rasismul din Ungaria |
||
Presa este supusa unui cadru juridic "inadecvat si unor presiuni politice" in Ungaria, tara care se confrunta si cu o crestere ingrijoratoare a rasismului si intolerantei, critica un raport al Consiliului Europei dat publicitatii marti, relateaza AFP, potrivit Mediafax.
"Ungaria ar trebui sa garanteze mai bine libertatea presei, sa combata intoleranta si discriminarea endemica si sa amelioreze protectia drepturilor omului pentru imigranti", a comentat comisarul pentru drepturile omului al Consiliului Europei, Nils Muiznieks.
In raportul sau, care urmeaza unei vizite la fata locului in iulie, Muiznieks subliniaza in special "efectul paralizant asupra presei" al sanctiunilor severe prevazute de lege sau vulnerabilitatea in fata presiunilor politice ale consiliului media, o instanta care se ocupa de reglementare si are puteri extinse.
Muiznieks considera "urgent" sa se modifice dispozitiile legii privind presa referitoare la opiniile politice, sa se extinda protectia surselor la jurnalistii liber-profesionisti sau sa se renunte la inregistrarea pe langa puterile publice a presei online si a presei scrise.
El propune, de asemenea, "consolidarea independentei organismelor de reglementare a presei si scoaterea de sub incidenta penala a calomniei".
In pofida unei consolidari a dispozitiilor legislative impotriva discursului de ura, Muiznieks se declara ingrijorat de o "crestere a rasismului si intolerantei", care vizeaza "in particular" romii, evreii, homosexualii, solicitantii de azil si saracii.
El subliniaza in special retorica antisemita si ostila romilor a partidului de extrema dreapta Jobbik, reprezentat in Parlament, si legaturile sale cu organizatiile extremiste, sau tentativele de interzicere a Gay Pride.
Muiznieks se declara ingrijorat si de detentia masiva a solicitantilor de azil dintre care 25 la suta se aflau in detentie in aceasta vara in Ungaria, sau de dispozitiile care interzic unei persoane in situatie ilegala sa ceara statut de apatrid.
Guvernul premierului conservator ungar Viktor Orban, aflat la putere din 2010, este criticat periodic de o parte a comunitatii internationale pentru centralizarea puterii precum si supunerea justitiei, presei si societatii civile.
16 decembrie 2014 19:02 |