Capsula Dragon, lansata cu succes spre ISS, dar SpaceX nu reuseste sa recupereze primul etaj al rachetei, prabusit in Atlantic |
||
Capsula Dragon a fost lansata cu succes, marti, din Florida, intr-o misiune de aprovizionare a Statiei Spatiale Internationale (ISS), insa compania producatoare, SpaceX, nu a reusit sa recupereze primul etaj al lansatorului, care a aterizat cu o viteza prea mare pe o barja din Oceanul Atlantic.
Aceasta misiune marcheaza inca un pas facut de compania americana, care vizeaza dezvoltarea unor rachete capabile sa decoleze, dar si sa aterizeze, reducand astfel considerabil costurile acestor misiuni spatiale, informeaza Reuters.
Racheta Falcon 9, care are o lungime de 63 de metri, avand la bordul ei capsula Dragon, a fost lansata de la baza aeriana Cape Canaveral marti, la ora locala 16.10.
Dupa ce a plasat cu succes capsula Dragon pe orbita, primul etaj al rachetei purtatoare a efectuat o manevra de intoarcere, si-a pornit motoarele care o ghidau in timpul coborarii spre Terra, si-a desfasurat eleroanele cu rol de stabilizare si pilonii de aterizare si a coborat pe o barja aflata in Oceanul Atlantic, la o distanta de aproximativ 380 de kilometri de orasul Jacksonville din statul american Florida.
"Racheta a coborat pe barja, insa a coborat mult prea brutal pentru a supravietui", a declarat miliardarul Elon Musk, fondatorul si CEO-ul companiei SpaceX, intr-un mesaj publicat pe Twitter.
In cadrul unei alte misiuni de testare, in ianuarie, lansatorul a ramas fara suficient lichid hidraulic pentru eleroanele de stabilizare si s-a prabusit pe o barja similara.
Obiectivul principal al lansarii de marti consta in expedierea spre ISS a unei incarcaturi de aproape doua tone, constand in alimente, apa, imbracaminte si echipamente - inclusiv un aparat italian de espresso -, dar si diverse materiale pentru experimentele stiintifice care sunt efectuate la bordul statiei.
SpaceX vrea sa devina prima companie care va reusi sa recupereze un lansator, o abordare care ar duce la o scadere drastica a costurilor misiunilor spatiale, cu ajutorul unor rachete partial reutilizabile, ce ar putea sa efectueze calatorii intre Terra si Marte.
15 aprilie 2015 10:17 |